Tento čaj sa najviac podobá čaju, ktorý už poznali starí Číňania pred viac ako 2000 rokmi.  Pri spracovaní podstupuje  fermentáciu 2 krát. Vyrába sa z  veľkých listov čajovníka nazývaného Qingamao s charakteristickou zemitou vôňou. Čaj Pu Erh sa pestuje v provincii Yunnan a je nazvaný podľa okresného mesta Pu Erh, kde sa kedysi tento čaj spracovával.

Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci baktérie Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150 °C), ktorý zároveň zabíja aj baktérie. Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% dozrievať aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov a tvrdí sa, že s časom naberá na kvalite podobne ako dobré víno. Je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré časom degradujú.

Čaj Pu Erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie. Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné. Množstvo stopových prvkov hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny. Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Niektoré štúdie ukazujú, že za 4 týždne sa dá len vďaka čaju Pu Erh zhodiť až 11 kg tuku. Odporúča sa piť Pu Erh pred každým tučným jedlom.

Ďalším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu Erh účinne prečisťuje krv, pečeň, a tiež čistí organizmus od toxínov. Taktiež priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podporuje činnosť žalúdka. Pôsobí proti arterioskleróze – kornateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje príznaky tzv. “opice”, ako je bolesť hlavy, nevoľnosť…

Výskumy zistili, že má tiež protirakovinové účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Tiež má vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady z čaju Pu Erh pôsobia omladzujúco.

Piť tento čaj denne je akoby ste svojmu  telu dopriali   pohladenie  a mysli pekný zážitok.