Čakanka na trávenie
Konzumácia čakanky má blahodarný vplyv na poruchy trávenia a črevné problémy, pomáha pri črevných polypoch a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Nezásobuje krv výživou, zato však zabezpečuje lepšie zhodnotenie potravy v žalúdku a v črevách a predovšetkým zbavuje tráviaci trakt škodlivých látok. Tak čakanka podnecuje a podporuje regeneráciu črevnej sliznice a zdravej črevnej flóry.
Čakanka je ideálna pri chelátovej terapii
Čakanka je ideálna zelenina pri chelátovej terapii – v tenkom čreve sa katióny toxických ťažkých kovov, ako sú kadmium, olovo a ortuť, viažu s organickými atómami. Škodliviny tak nemôžu vniknúť do krvi a vylúčia sa z organizmu.
Čakanka na zdravie kostí
Listy čakanky sú veľmi dobré rastlinné zdroje vitamínu-K – 100 g poskytuje približne 247 mg alebo 215% odporúčaného príjmu. Vitamín K má potenciálnu úlohu v zdraví kostí prostredníctvom podpory osteoblastickej (tvorby kostí a posilňovania) aktivity.
Čakanka chráni srdce
Inulín je prospešný nielen pre tráviaci systém, ale aj znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v organizme. Tento LDL cholesterol je jedným z hlavných príčin vzniku artériosklerózy a vysokého krvného tlaku, pretože bráni toku krvi, keď sa viaže na tepny a žily. Môže tiež spôsobiť infarkt a mozgovú mŕtvicu. Čakanka chráni srdce pred týmito ťažkosťami.
Čakankou proti artritíde
Bioaktívne výťažky koreňa čakanky môžu mať potenciálnu úlohu pri liečbe osteoartritídy. Rastlinné polyfenoly bojujú proti zápalu. Príjem čakanky viedol k zvýšenému fungovaniu červených krviniek. Je to preto, že telo reaguje na zápal obnovením poškodených buniek do ich pôvodného stavu. To znamená, že môžete použiť koreň čakanky na liečbu artritídy alebo symptómov dna.
Čakanka na cukrovku
Štúdie ukázali, že extrakt z koreňa čakanky môže zvýšiť hladiny adiponektínu, čo je proteín, ktorý reguluje hladiny glukózy v krvi. Týmto spôsobom môže oddialiť alebo dokonca zabrániť vzniku cukrovky. Iná štúdia uvádza, ako sa extrakt čakanky môže používať ako prirodzený výživový doplnok na spomalenie progresie cukrovky.
Čakanka na liečbu kandidózy
Kofeín môže oslabiť váš imunitný systém tým, že oslabí vaše nadobličky, a to zase môže zastaviť hojenie kandidov. Silný imunitný systém je nutnosťou na liečbu kandidov. Čakanka teda môže byť dobrou náhradou za kávu. Vyzerá a chutí ako káva, ale nemá zlé účinky kofeínu. Inulín, ktorý sa v čakanke nachádza, môže pomôcť rozmnožiť zdravé črevné baktérie – čo tiež pomáha pri liečbe kandidózy.
Čakanka na imunitu
Čakanka má antibakteriálne vlastnosti a rad ďalších výhod, ktoré z nej robia silný imunologický posilňovač. Pôsobí proti rôznym škodlivým baktériám a polyfenolové zlúčeniny prítomné v čakanke pôsobia ako antioxidanty.
Čakanka lieči obličky
Výťažok z koreňa čakanky sa často používa ako diuretikum, čo zvyšuje objem moču. Časté močenie môže pomôcť znižovať množstvo toxínov, ktoré sa ukladajú v pečeni a obličkách, a tým zabrániť ich hromadeniu v tele. Časté močenie môže tiež znižovať nadmerné množstvo vody a dokonca znižovať obsah tuku, pretože 4% moču sú zvyčajne tukové usadeniny, ktoré by inak boli uložené niekde inde v tele.
Čakankou proti rakovine
Extrakt z čakanky bol spojený so znížením rastu nádorov v rôznych štádiách rakoviny. Polyfenoly a fytochemikálie v čakanke majú tiež pozitívny účinok na prevenciu rakoviny rôznych typov vrátane rakoviny prsníka a kolorektálneho karcinómu.
- Má mierne laxatívne a protizápalové účinky,
- Podporuje zdravie pečene, žlčníka, sleziny,
- Priaznivo vplýva na tvorbu a vylučovanie žlče,
- Pomáha čistiť krv,
- Podporuje látkovú výmenu,
- Prispieva k normálnej funkcii tráviaceho systému,
- Môže byť nápomocný pri vysokej hladine cholesterolu v krvi.
Cichorium intybus