1 ČL
Množstvo čaju
100 ºC
Teplota
5-10 min
Doba lúhovania
1
Pečet nálevov
Medzi účinné látky jablčníka radíme triesloviny, horčiny, sliz i éterické oleje. Táto liečivá bylina je rovnako zdrojom viacerých minerálnych látok, vlákniny či flavonoidov. Tiež obsahuje vitamín C.
Jablčník a jeho účinky na zdravie
- Má pozitívny vplyv na imunitný systém človeka aj činnosť štítnej žľazy. Pôsobí antisepticky i mierne antibioticky.
- Je veľkým pomocníkom pri rozličných tráviacich ťažkostiach. Jablčník účinne eliminuje hnačku a potláča nechutenstvo aj bolesti brucha a žalúdočné ťažkosti. Celkovo však prečisťuje tráviaci trakt, podporuje tráviace procesy a vylučovanie tráviacich štiav.
- Jablčník dokonca blahodarne pôsobí aj na dýchacie cesty. Zlepšuje stav jedinca pri chrípke či zápale priedušiek. Účinne totiž bojuje s kašľom a hlienmi.
- Okrem toho podporuje činnosť pečene aj žlčníka a užitočný je tiež pri problémoch s obehovým systémom.
- Vplýva na normalizovanie tlkotu srdca, upokojuje srdcovú činnosť a znižuje krvný tlak.
- Má antioxidačné účinky, čo znamená, že chráni telo pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.
- Tlmí tiež menštruačné bolesti.
Príprava: 1 čajovú lyžičku zalejem 2,5dl vriacej vody, necháme 5-10 minút lúhovať a po precedení podávame.